Idänkulkusirkka vaelluksella Suomessa
Savunkatkuiset kaakkoistuulet ovat tuoneet mukanaan kuivuuden ja kuumuuden vitsaamalta Venäjältä Suomeen idänkulkusirkkoja. Tämä suurin Suomessa luontaisesti tavattava heinäsirkkalaji on meillä harvinaisuus, jonka pääelinalueet ovat Venäjän Euroopan puoleisten osien etelä- ja keskiosissa. Ajoittain kulkusirkan vaellukset ulottuvat muualle Länsi- ja Pohjois-Eurooppaan.
Kulkusirkkoja tavattiin aina 1950-luvun alkuun asti maassamme satunnaisesti. Sitten havainnot loppuivat vuosikymmeniksi. Lajin säännöllinen levinneisyysalue on huonontunut nykyaikaisen maanviljelyksen myötä, kun Venäjän steppialueita alettiin ottaa voimalla maanviljelykseen.
Kuluvalla vuosituhannella idänkulkusirkasta on jälleen tehty havaintoja ja tällä hetkellä lajia lienee Suomessa enemmän kuin vuosikymmeniin. Yksilöitä on havaittu laajalla alueella Etelä-Savosta ja Etelä-Karjalasta Uudellemaalle saakka niin Helsingin keskustassa kuin ulkosaariston luodoilla. Kulkusirkka on nimensä mukaisesti erittäin hyvä lentäjä, joka voi matkata jopa tuhansia kilometrejä ja esiintyä valtavina parvina.
Idänkulkusirkka on helppo erottaa muista meikäläisistä heinäsirkoista: Se kasvaa jopa kahdeksan sentin pituiseksi. Nämä siipiväliltään 13-senttisiksi kasvavat heinäsirkat on helppo erottaa vihreämmistä hepokateista lyhyiden tuntosarviensa perusteella.
Idänkulkusirkalla on kaksi erilaista muotoa. Paikallaan elävä muoto on värikkäämpi ja vaellusmuoto harmahtava. Vaellusmuotoisia yksilöitä alkaa kehittyä, jos sirkkoja on pieninä runsaammin. Suomessa tavatut yksilöt kuuluvat harmaanruskeaan vaellusmuotoon.
Kyseessä ei ole sama laji kuin raamatullisista vitsauksista tunnettu afrikankulkusirkka.
Kulkusirkkahavaintoja voi ilmoittaa Luonnontieteellisen keskusmuseon sähköiseen havaintopäiväkirja Hatikkaan osoitteessa www.hatikka.fi.
Lisätiedot ja kuvatiedustelut:
Museomestari Jaakko Kullberg
Luonnontieteellinen keskusmuseo
p. 09 191 28825 / 050 328 8886
etunimi.sukunimi@helsinki.fi
Idänkulkusirkka on suurin maassamme luontaisesti esiintyvä heinäsirkka, sen siipiväli saattaa olla jopa komeat 13 senttiä!