Suomalainen merikihu löytyi Etelä-Brasiliasta
Suomessa pesäpoikasena rengastettu merikihu löydettiin Etelä-Brasiliasta viime viikolla. Linnulle ehti kertyä lentomatkaa kotisijoiltaan yhteensä 12 042 kilometriä.
Kyseinen kihuyksilö ei kuitenkaan aivan voittanut suomalaislintujen pitkänmatkan sarjaa. Sen edellä ovat vielä kaksi Australiasta löytynyttä kalatiiraa, joista toinen oli ehtinyt Tasmaniaan asti – matkaa oli taittunut 15 777 km.
Brasiliassa loppunsa kohdannut merikihu oli saanut renkaan jalkaansa Matti Maskulinilta Vaasan eteläpuolella Maalahden saaristossa kesällä 2001. Merikihut talvehtivat eteläisellä Atlantilla, joten Brasiliasta tavattu yksilö ei ollut eksynyt kovin kauas tovereistaan. Normaalisti merikihun kaltaisista avomerellä talvehtivista lokkilinnuista tehdään vain harvoin rengaslöytöjä, sillä yksilöt viettävät talvilomansa satojen kilometrien päässä rannikosta.
Suomalaisia merikihuja on nyt löydetty Brasiliasta kolme yksilöä, tuoreimpana tämä Rio Grande de Sulin osavaltiosta löytynyt (ks. karttalinkki). Toinen samaisen maalahtelaisen rengastajan kihu on puolestaan löydetty Saint-Helenan saarelta eteläiseltä Atlantilta. Kihut ovat lokkilinnuille tyypillisesti pitkäikäisiä ja vanhin tunnettu yksilö oli 31-vuotias.
Merikihun tarkka rengastuspaikka: 63,05 N / 20,49 E
ja löytöpaikka: 29,49 S / 49,84 W
Lisätietoja:
Merikihun kuva medialle: http://vanha.luomus.fi/info/media/kuvia/elainmuseo/merikihu.htm
Kartta löytöpaikoista: www.luomus.fi/elaintiede/rengastus/tuloksia/karttoja
Rengastustoimisto: www.luomus.fi/elaintiede/rengastus
Luonnontieteellinen keskusmuseo: www.luomus.fi
Seppo Niiranen
Rengastustoimisto
Luonnontieteellinen keskusmuseo
p. 09 191 28847
Merikihun tunnistaa tummanruskeasta höyhenpeitteestä, kaulan valkeasta pannasta ja lennossa pilkahtelevasta siipien valkeasta täplästä. Muodoltaan kihu muistuttaa hieman jalohaukkaa. (kuva: Mika Bruun)