Kaisaniemi 17.12.2015: kaksi kukkivaa endemiittiä, Grubbia ja Enchylaena
Kaisaniemi 17.12.2015: kaksi kukkivaa endemiittiä, Grubbia ja Enchylaena
Nopea kierros Kaisaniemen kasvihuoneissa Kotka-palaverin alkamista odotellessa (Kotka on tietokantajärjestelmä, johon Luomuksen kasvitieteen yksikön elävien kasvien kokoelmat siirretään 2016). Palmusalissa huomioni kiinnittyy keskilattialla maahan istutettuna kasvavaan, hyvin matalaan, tumman sinivihreään kasviin. Se tuo mieleeni Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan maanmyötäiset katajat (Juniperus). Nimikilvestä selviää, että kyseessä on trooppisesta Etelä-Amerikasta kotoisin oleva Selaginella erythropus 2011-512 -mähkä. Voisin vannoa, etten ole koskaan nähnyt moista sanikkaista, mutta se on kasvanut huoneessa vuodesta 2011, ja huhtikuussa 2014 olen Merjan kanssa inventoinut sen: ”1 kpl, W-keskilattialla, 0,5 m2:n kasvusto. Upeat nuoret punaiset versot (lehdet). Hieno!”. Eläköön kasvitietokannat ja kirjattu tieto, ihmismuistiin ei voi luottaa. Ai siis nuoret versot ovat kokonaan punaiset? Nyt yllätys paljastuu versoa kääntämällä: alapinta on hehkuvan ruskeanpunainen.
Etelä-Afrikka-huoneesta löydän pari pientä yllätystä. Kapmaassa kasvava Grubbia tomentosa 2010-1107 kukkii! Kasvi kuuluu Grubbiaceae-heimoon. Grubbia on heimon ainoa suku ja Grubbia tomentosa yksi suvun kolmesta lajista. Kaikki lajit ovat Kapin alueen endemiittejä. Grubbia tomentosa 2010-1107:n siemenet on ostettu 2010 netin kautta eteläafrikkalaisesta siemenkaupasta. Meidän ohut- ja rennohkovartisen pensaamme lehdet ovat kapeat, neulasmaiset ja reunoiltaan taakse kiertyneet. Pikkuruiset kukat ovat harsuna kukintoja, ja niissä näyttäisi olevan viisi valkoista kehälehteä ja viisi keltapontista hedettä – ovatko Grubbian kukat tuollaisia?
Etelä-Afrikka-huoneen Australia-nurkkauksessa kukkii Enchylaena lanata 2011-1128. Kasvi kuuluu revonhäntäkasveihin (Amaranthaceae) ja on toinen suvun kahdesta lajista. Nämä lajit ovat Australian endemiittejä. Enchylaena lanatan siemenet Maarten Christenhusz keräsi 2011 Länsi-Australiasta. Pensaan varret ja sukkulenttiset lehdet (mehilehdet?) ovat villakarvaiset ja näyttävät harmahtavilta. Pertti Uotila jo viikko sitten kertoi havaitsemistaan kukista. Nyt löydän tuuhean, rennohkon pensaan lehtihangoista pikkuruisia, pallomaisia emikukkia (?) ja sukkulenttisia, vielä vihreitä hedelmiä.
Lisää yllätyksiä löytyy Saintpaulia-huoneesta: nurkkauksessa on komea rusoheidinkämmekkä (Calanthe sylvatica 2012-166). Maarten on tuonut kasvin Keniasta, Taita Hillsistä, vuonna 2012. Milloin kasvi on kukkinut? Siinä on ollut yksi kukinto, ja nyt kasvissa on 9–10 isohkoa, vihreää hedelmää. Onpa hieno itäafrikkalainen lisä Saintapaulia-nurkkaukseen!