Kasvihuoneet 22.4.2015: jättilumme istutettu, jadeliaani nupulla
Kasvihuoneet 22.4.2015: jättilumme istutettu, jadeliaani nupulla
Kaisaniemessä meille esiteltiin uutta Kotka-tietokantaa, jolla mahdollisesti jo tänä vuonna korvataan puutarhan nykyinen kasvitietokanta. Demonstraatiotilaisuuden jälkeen minulla oli tilaisuus vilkaista, mitä kokoelmakasvihuoneisiin kuuluu.
Kuumankostea tropiikki tervehti heti Palmusalin ovella.
Sademetsähuoneessa kukkii kirjokohtalonköynnös (Clerodendrum thomsoniae 00YY-542), jonka karmiininpunainen teriö pistää esiin valkoisesta, pulleasta verhiöstä. Vehkakasvien heimoon kuuluva Anchomanes difformis 00YY-671 on työntänyt tuhdin puikelokukinnon. Kamerakuva paljastaa kukinnossa matelevan etanan. Saattaisiko se kuljettaa siitepölyä kukinnon tyviosan emikukkiin? Etanat ovat kasvihuoneissakin varsinainen riesa, mutta toisaalta näiden suojattomien eläinten esiintyminen kertoo Kaisaniemen kasvihuoneissa käytössä olevasta integroidusta, ihmisillekin haitattomasta, tuholaistorjunnasta. Akanttikasveihin kuuluva Isoglossa laxa 2009-13 kasvaa rehevästi ja kukkii kokoelmassa ensi kertaa. Pienet kukat ovat versojen kärjessä pystyissä tertuissa; latuskaisten kukkien valkoisen teriön sisäpuolella on vaaleanpunaisia pisteitä. Polystachya graminoides 1997-129 -kämmekkä on avannut ihailtaviksi pienet, maltoiset kukkansa. Kellanvihreissä kukissa on ripaus karmiininpunaista. Kukat ovat tiiviinä kukintoina versojen kärjessä ja tuoksuvat ihastuttavasti kanelille!
Savannihuoneessa on viileämpää ja kuivempaa. Soukkovahapensas (Acocanthera oblongifolia 1998-363) on täydessä kukassa, niin kuin aina tähän aikaan vuodesta. Kukkien tuoksu tuntuu ovelle asti. Huoneessa kukkii miehen mittaiseksi kasvanut Abutilon longicuspe 2010-1046 -aulio. Maarten Christenhusz keräsi sen siemenet 2010 Kenian Mombasasta. Kukat ovat pienehköt, keltaiset. Tässä malvakasvien heimoon kuuluvassa kasvissa heimolle tyypillinen yhdisheteisyys näkyy kauniisti: kukan keskellä törröttää yhteen kasvaneiden heteiden ponsien muodostama lieriö, jonka kärjessä ovat ratasmaisesti heteiden palhot ja emin pitkät, vihreät luotit. Uncarina decaryi 2009-721 on täydessä kukassa. Kasvi vietti talven levossa ja lehdettömänä. Nyt oksankärjissä on nuoret lehdet ja voimakkaan keltaiset kukat.
Aavikkohuoneen Puya coerulea var. violacea 1998-462 -puijassa on nuput.
Lummehuoneessa ensimmäisenä huomiota kiinnittää vesiallas ja parananjättilumme (Victoria cruziana 00YY-885). Merja-puutarhuri istutti taimen altaan keskelle 26.3.2015. Nyt kasvin suurin lehti on läpimitaltaan noin puoli metriä. Jättilumpeelle pitävät altaassa seuraa kukkivat Nymphaea ’Kew’s Stowaway Blues’ 2012-559 -lumme ja kapmaanlumme (Nymphaea capensis 2010-989). Pian jättilumme saa huoneen vetonaulana hetkeksi kilpailijan: viikonloppuna Merja huomasi, että jadeliaanissa (Strongylodon macrobotrys 2011-655) on yhdeksän pitkää, riippuvaa, vielä nupulla olevaa kukintoa. Ensimmäiset hätkähdyttävän jadenvihreät kukat avautuvat pikapuoliin.
Etelä-Afrikka-huoneessa kukkivat Protea eximia 2012-18 -protea ja Leucadendron chamelaea 2012-12 -hopeapuu.