LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Kasvihuoneet 2.4.2014: Aoranthessa hedelmä, jadeliaanissa nuppuja!

Kasvihuoneet 2.4.2014: Aoranthessa hedelmä, jadeliaanissa nuppuja!

3.4.2014
Paula Havas-Matilainen

Kaisaniemen kasvihuoneissa on tehty keväthuoltotyöt – viikko 12 oli huoltoviikko, ja kasvihuoneet olivat suljettuina yleisöltä. Nyt huoneiden kasvateilla on taas tilaa ja valoa rehevöityä.

Kasvihuoneisiin astuva huomaa ensin Palmusalin kaakaopuun (Theobroma cacao 1990-795) ja sen runkoa värittävät toistakymmentä oranssinkeltaista hedelmää. Kaakaopuun emokasvi kasvoi Helsingissä, ja 1982 siemeniä annettiin Joensuun kasvitieteelliseen puutarhaan (nykyinen Botania). Joensuussa kasvatettu taimi saatiin Helsinkiin 1990.

Viereisessä Sademetsähuoneessa henkilökuntaa on ilahduttanut Aoranthe penduliflora 1997-60 -puu. Tämä Tapani Nurmisen 1996 Tansaniasta, Itä-Usambaran vuorilta, siemeninä keräämä kasvi on Usambara-vuorten endemiitti ja uhanalainen. Nyt puun latvuksessa on oranssinvärinen, kypsä hedelmä! Kasvi on kukkinut Kaisaniemessä ainakin vuodesta 2006, muttei ole tehnyt hedelmiä. Olemme pohtineet, mikä mahtaa luonnossa pölyttää kasvin isot, riippuvassa asennossa olevat, sisältä viininpunaiset, päältä kermanvaaleat kukat. Nyt pohdimme, mikä kukan pölytti kasvihuoneessa!

Aavikkohuoneen loistava väriläiskä on runsaasti ja oranssina kukkiva Kalanchoë usambarensis 1997-79 -itulehti. Kasvin on Tapani Nurminen tuonut puutarhaan pistokkaana 1996 Tansaniasta, Itä-Usambaran vuorilta (samalta hedelmälliseltä Tansanian keruuretkeltä, jolta hän toi Aoranthenkin). Siellä se kasvoi lähes pystysuoralla, varjoisalla kalliorinteellä, luonnonvaraisten saintpaulioiden kanssa.  Toinen Aavikkohuoneen ilonaihe on Puya coerulea 1998-462. Se on työntänyt jo metrisen kukintovanan. Kasvi on saatu puutarhojen kansainvälisen vaihdon kautta siemeninä, jotka on kerätty luonnosta Chilestä. Kasvi on vielä nupulla. Kukintovana ehtinee venyä vielä puolisen metriä, ennen kuin yönsiniset kukat avautuvat. 

Aune Koposen Etelä-Afrikasta siemeninä keräämä Carissa bispinosa 1998-671 -pensas, kapmaanluumu, on Aavikkohuoneessa täydessä kukassa, niin kuin aina tähän aikaan.

Saarihuoneen tähtikämmekkä (Angraecum sesquipedale ?var. angustifolium) YY-775) on kukkinut jo kuukauden. Kasvin kolmessa haarassa on tänä vuonna yhteensä 4 kukintoa ja niissä yhteensä 13 kukkaa. Nyt vaalea upeus on ohi menossa: suurten, pitkäkannuksisten, tähtimäisten kukkien ulommissa kehälehdissä on ruskeita laikkuja.

Lummehuoneen altaassa kellottelevat parananjättilumpeen (Victoria cruziana YY-885) uuden siementaimen kolme latuskaista lehteä. Merja-puutarhuri kylvi siemenen 22.12.2012. Suurimman lehden läpimitta on vasta noin 30 senttimetriä. Mutta uusia ja aina suurempia lehtiä nousee pintaan.  Jo touko-kesäkuussa päästään ihailemaan puolitoistametrisiä ja heinäkuussa liki kaksimetrisiä lehtiä? Lummehuoneesta löydän myös aivan uuden ilonaiheen: jadeliaanissa (Strongylodon macrobotrys 2011-655) on nuput (1 kukinto)! Tämä uhanalainen kasvi on saatu Kewsta; sinne kasvi on saatu luonnosta Filippiineiltä 1963. 

Välimerihuoneessa on vihreää ja tuoksuvaa, ja Savannihuone on heräilemässä kasvuun pitkän kuivakauden jälkeen.

Avainsanat: 

Luomuksen blogiYleistäKaisaniemen puutarha