Kokoustavat geologit kokivat tulivuorenpurkauksen lähietäisyydeltä
Kokoustavat geologit kokivat tulivuorenpurkauksen lähietäisyydeltä
Kyushun saarella eteläisessä Japanissa sijaitseva Sakurajima-tulivuori on tätä nykyä yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista. Vuosina 2010–2012 tulivuori purkautui noin 1000 kertaa vuodessa, kun tätä ennen historiallisia purkauksia oli ollut 10–500 kertaa vuodessa. Luonnontieteellisessä keskusmuseossa Luomuksessa työskentelevä tulivuoritutkija Jussi Heinonen pääsi onnekseen muutama viikko sitten näkemään Sakurajiman purkautuvan lähietäisyydeltä!
Noin kymmenen kilometrin päässä tulivuoresta sijaitseva Kagoshiman kaupunki oli luonteva paikka kansainväliselle tulivuoritutkimuksen kokoukselle, joka järjestettiin International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth’s Interior toimesta 20.–24. heinäkuuta 2013 Japanissa. Suomesta kokoukseen osallistui tutkijatohtori Jussi Heinonen. Luomuksessa hän tutkii työkseen muinaisten tulivuorten valtavien laavapurkauksien syntyä.
”Sakurajima oli ollut hyvin aktiivinen ennen kokousta ja jatkoi aktiivisuuttaan myös kokouksen aikana. Heinäkuun 22. päivänä olimme kokoustajaporukalla ekskursiolla tulivuoren juurella, noin kolmen kilometrin päässä aktiivisesta kraatterista, kun tulivuori alkoi äkisti purkautua puoli kuuden aikaan iltapäivällä. Purkauksessa oli useita eri vaiheita ja voimakkain niistä lennätti tuhkaa jopa kolmen kilometrin korkeuteen,” kertoo Jussi.
Sakurajiman purkaus 22. heinäkuuta 2013 kolmen kilometrin päästä kuvattuna. (Kuva: Jussi Heinonen)
Tulivuoren matala jylinä, salamat purkauspilvessä ja aaltomaisesti värähtelevä tulivuoren rinne olivat unohtumaton kokemus aitiopaikalla olleelle tutkijakaartille. Suurimmat kraatterin lähelle pudonneet purkausheitteleet arvioitiin henkilöauton kokoisiksi, mutta paikallisten tutkijoiden mukaan välitöntä vaaraa purkauksesta ei kuitenkaan ollut.
Tämän hyvin ajoitetun purkauksen jälkeen Sakurajiman toiminta ei suinkaan ole rauhoittunut. Elokuun 18. päivän epätavallisen suuri purkaus ylitti uutiskynnyksen myös Suomessa. Purkauspilvi kohosi tällöin yli viiden kilometrin korkeuteen ja tuuli puhalsi idästä sillä seurauksella, että suuri osa tuhkasta laskeutui Kagoshiman kaupunkiin. Tässä japanilaisessa kaupungissa tuhkan siivous onkin nykyään jo miltei arkipäivää.
Sakurajiman purkaushistoriasta, jota on mitattu vuodesta 1956, voi lukea lisää täältä.
Teksti: Jussi Heinonen & Jani Järvi