Kumpula 20.1.2016: sydäntalvea
Kumpula 20.1.2016: sydäntalvea
Työhuoneen ikkunasta näkyvä auringonpaiste ja valkoinen lumi houkuttelevat katsomaan, mitä puutarhaan kuuluu. Lämpötila on nyt iltapäivän alussa -16,0 astetta, aamupäivällä oli pari astetta kylmempää. Eilisen ylin oli -10,9 °C. Ilmavirta käy pohjoisesta.
Lauhan ja lumettoman joulun jälkeen lämpötila putosi jyrkästi. Ankara pakkanen sai pelkäämään syvälle tunkeutuvaa routaa. Onneksi 4.1. alkaen on saatu lunta. Lunta on Kumpulassa ollut paksuimmillaan toistaiseksi 25 senttimetriä (13.1.), tänään lumen syvyys on 18 senttimetriä. Melko tuulettomassa säässä pöyheä pakkaslumi pysyy kaikilla pinnoilla, myös puissa ja aidoilla.
On sydäntalven aika. Värit ovat kadonneet, maisema on valkoinen ja musta. Mutta mennään kevättä kohti: valo lisääntyy, päivä on tänään jo 7 tunnin ja 1 minuutin mittainen.
Kasvimaantieteellisen puutarhan läpi takaportille johtava keskikäytävä on aurattu, ja melko vähäluminen ura kulkee Aasian lohkon keskitse pohjoisosan kukkuloille ja huoltopihalle. Muu puutarha lepää parikymmensenttisen lumivaipan alla. Suolampi ja lammet ovat jäässä ja lumen peittämät. Puronkin pakkanen on hyydyttänyt. Ainavihannan Sasa senanensis 1993-871 -sasabambun latvat pistävät vihreinä lumivaipan alta. Komean japaninalppiruusun (Rhododendron brachycarpum 1990-691) tummanvihreät lehdet roikkuvat kapeiksi rullautuneina. Lehtiruodit, silmut ja viime kesän versot hehkuvat vaaleanvihreinä.
Istutuslohkoja on aidattu jäniseläimiltä. Rusakot ovat pomppineet auraamattomillakin alueilla, mutta kanien pikkuiset tassunjäljet pysyvät käytävillä.
Väriläikkinä ovat linnut. Keltavatsaisia talitiaisia lennähtelee oksistossa. Punavaahteran (Acer rubrum 1990-607) latvassa istuskelee punatulkkuja; aurinko saa koiraan voimakkaan värisen rinnan loistamaan. Tikliparvi ruokailee lännenharmaalepissä (Alnus incana subsp. tenuifolia 1995-593). Mustarastaat viihtyvät näin päivälläkin rakennusten ja ruokintapaikan lähellä.