Muukalaiset yössä – Afrikan vuoristometsistä saattoi löytyä uusi nisäkäslaji
Löytö julkaistiin Taitavuorten yöaktiivisten nisäkkäiden ääntelyä selvittäneessä tutkimuksessa, jonka ensimmäiset tulokset ilmestyivät joulukuun puolivälissä Diversity-tiedelehdessä.
Puutamaanien monimuotoisuudesta ja ekologiasta tiedetään hyvin vähän, sillä nämä hieman suurta marsua muistuttavat, norsun etäiset sukulaiset liikkuvat vain öisin Afrikan trooppisten metsien latvustoissa. Jo aiemmin on tiedetty, että ne voivat äännellä yli sadan desibelin voimalla, mutta Taitan metsistä äänitettyjä ”strangled thwack -kiljahduksia” ei ole aiemmin kuvattu.
Nauhoitukset paljastavat, että Taitan puutamaanit laulavat
Puutamaanin laulu voi kestää yli 12 minuuttia ja se koostuu useista erilaisista äänteistä, joita yhdistetään ja toistetaan eri tavoin.
– Laulavat eläimet ovat todennäköisesti koiraita, jotka houkuttelevat lisääntymishalukkaita naaraita luokseen, pohtii Hanna Rosti, joka vietti Taitavuorten metsissä kolme kuukautta seuraten yöaktiivisia nisäkkäitä ja nauhoittaen niiden ääntelyä.
- Ääninäyte – puutamaanin ”strangled thwack –kiljahdus
- Ääninäyte – puutamaanin laulu
Tutkimustulokset viittaavat siihen, että Taitavuorten kaksi pikkugalagopopulaatiota voivat kuulua eri lajeihin. Pienemmän populaation kutsut ovat hyvin samankaltaisia kuin Kenian rannikkopikkugalagolla, lajilla, jonka aiemmin uskottiin esiintyvän vain rannikon alankometsissä. Toisen populaation erikoisia kutsuja ei ole vielä voitu varmuudella yhdistää mihinkään tunnettuun lajiin.
– Monien Afrikan yöeläinten taksonomia tunnetaan heikosti ja monia populaatioita ei ole vielä tutkittu lainkaan, sanoo tutkija Henry Pihlström, joka selvitti puutamaanien ja galagojen sotkuista taksonomiaa nyt julkaistua tutkimusta varten.
Lisätietoja:
- Animals of Taita, Kenya -sivusto
- Taitan tutkimusaseman sivut
- Hanna Rosti, tohtorikoulutettava, Helsingin yliopisto, Luonnonvaraisten eliöiden tutkimuksen tohtoriohjelma (LUOVA), hanna.z.rosti@helsinki.fi
- Jouko Rikkinen, professori, Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS / Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto, jouko.rikkinen@helsinki.fi
- Henry Pihlström, tutkija, Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto, henry.pihlstrom@helsinki.fi
- Petri Pellikka, johtaja, Taitan tutkimusasema; professori, Geotieteiden ja maantieteen osasto, Helsingin yliopisto, petri.pellikka@helsinki.fi