Puron väki ja Metsän hallitsija ovat löytäneet tiensä Kumpulan puutarhaan
Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan Puron väkeä ja Metsän hallitsijan paluu -teoksissa yhdistyvät luonnontiede ja suomensukuisten kansojen mytologia. Teokset ovat löytäneet omat paikkansa puutarhasta kesän 2019 aikana.
”Luonto on aina ollut minulle hyvin tärkeä, ja se näkyy usein vahvasti teoksissani. Olen myös kiinnostunut luonnonkansojen, erityisesti suomensukuisten kansojen mytologiasta. Minusta on kiehtovaa liittää mystisiä elementtejä luonnontieteeseen ja luoda niiden avulla jotakin uutta,” kertoo kuvanveistäjä (TaK) ja biologi (FM) Ville Heimala. Heimala kokoaa keramiikkateokset pääasiassa korkokuvista ja mosaiikista, jotka hän muotoilee alusta lähtien itse. Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan teoksissa taiteilija on kokeillut uusia tekniikoita: turveharkkoja ja elävää sammalta sekä betonia yhdessä keramiikan kanssa.
Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan Kauko-Itä- ja Japani-osioita halkovassa purossa piilottelee Puron väkeä -installaatio. Monet luonnonkansat uskoivat, että kaikkialla luonnossa on henkiä, jotka ilmentävät erilaisia eläimiä, kasveja ja maastonmuotoja. Vanhassa suomalaisessa uskomusjärjestelmässä näistä hengistä käytettiin yleensä nimitystä “väki”. Heimalan teoksessa puron väki voi näyttäytyä kiven, sammakon tai vaikkapa saukon hahmossa. ”Hätäisimmät eivät huomaa niitä ollenkaan,” taiteilija pohtii. Niin kuin näkyvässä luonnossakin liikkuessa, sen arimmat asukkaat voi nähdä vain rauhallinen kulkija.
Kumpulan puutarhan paikalla on satoja vuosia sitten ollut luonnontilainen metsä, jonka ihmiset ovat aikanaan raivanneet omaan käyttöönsä. Metsän hallitsijan paluu
-teoksessa Heimala kertoo pohtivansa, millaisena metsän myyttinen hallitsija voisi palata uuteen metsäänsä, joka nyt koostuukin ympäri maailmaa kerätyistä kasveista. Paluu ei Heimalan mukaan tapahdu hetkessä, ja teoksen on tarkoitus vähitellen saada päälleen kasvipeite. Hallitsijan päähän on istutettu elävää sammalta, mutta jo muutaman viikon jälkeen myös sen turvepinnat ovat alkaneet vihertää. ”Odotan innolla, mitä tapahtuu seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana!”
Teosten valmistamisessa on avustanut Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen puutarhuri Mikael Lindholm, ja Metsän hallitsijan paluu -teoksen turveharkot on lahjoittanut Kekkilä oy.
www.villeheimala.fi
facebook & instagram @villeheimala
Kumpulan kasvitieteellinen puutarha
Kumpulan kasvitieteellinen puutarha ja Kesäkahvila Kumpu ovat avoinna 2.5.–30.9. ti–su klo 11–18.
Osoite: Jyrängöntie 2, Helsinki.
Pääsyliput: 7/5/4 euroa, kausikortti 24 euroa. Lipunmyynti kahvilassa.