LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Sarvikuono ilahduttaa kokoelmakasvien keskellä

9.6.2023

Kuvanveistäjä Eliya Zweygbergin sarvikuonoveistos asettui Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneiden kuivan metsän huoneeseen.

Kuvanveistäjä Eliya Zweygberg ja Reino-sarvikuono, kuva Johanna Salminen

Luomus tilasi satavuotiaan Luonnontieteellisen museon juhlavuoden kunniaksi kaksi komeaa Eliya Zweygbergin veistosta. Urho-karhu ja Hilma-huuhkaja asennettiin museon edustalle alkuvuodesta 2023.

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha sai kesällä myös oman veistoksensa, sarvikuonon. Upea taideteos valmistui jo vuonna 2019 ollen kuvanveistäjän siihen saakka kookkain työ.

”Kyseessä on pensassarvikuono, aiemmalta nimeltään suippohuulisarvikuono, joka on äärimmäisen uhanalainen afrikkalainen nisäkäslaji. Sarvikuonot kuuluvat maailman vanhimpiin nisäkkäisiin, ja monet sarvikuonolajit ovat suuressa vaarassa kadota muun muassa salametsästyksen vuoksi. Haluan veistoksillani kiinnittää huomiota näiden upeiden lajien ahdinkoon”, Eliya kertoo.

Eläimet ovat olleet Eliya Zweygbergille sydämen asia lapsuudesta saakka. Onkin varsin luonnollista, että veistokset saavat teemansa eläinmaailmasta.

Sarvikuonon matka Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan

Sarvikuono sai alkunsa vuonna 2019 intensiivisestä työskentelystä kansainväliseen Wild Immersion -näyttelyyn, joka järjestettiin helsinkiläisessä Hotelli Havenissä. Kyseessä oli hyvin erityinen luontoaiheinen ja ympäristökasvatukseen keskittyvä tila, jossa luontoa koettiin uudesta näkökulmasta virtuaalilasien välityksellä. Zweygberg urakoi vuoden kestäneeseen näyttelyyn kaksi veistosta; tunturipöllön ja sarvikuonon. Jälkimmäinen sai työnimen Möhkö.

Sarvikuonon työprosessi 2019, kuva Eliya Zweygberg

”Möhkö oli urani suurin veistos siihen mennessä. Työstäessä tutkin erityisen paljon sarvikuonojen anatomiaa kuvien, kirjojen ja museokäynnin avulla. Kuten eläimillä, veistoksillakin on luuranko, lihakset ja iho. Teokset valmistuvat kerros kerrokselta”, Eliya jatkaa. 

Wild Immersion on Jane Goodall Instituutin tukema virtuaalinen luonnonpuisto, jossa kohdataan luonto ja villieläimet VR-laseilla aivan läheltä. https://www.wildimmersion.io/en

Wild Immersion 2019, kuva Eliya Zweygberg

Tapahtuman päätyttyä sarvikuono sai uuden kodin yksityisomistuksessa. Wild Immersionin Suomeen tuoneet Stephanie Sinclair-Lappi ja Hannu Valojärvi päättivät luopua veistoksesta keväällä 2023. He ottivat yhteyttä Luomukseen kuultuaan Luonnontieteellisen museon karhusta ja huuhkajasta.  

”Yleisökohteemme ovat pitkään olleet mukana taideprojekteissa, joten sarvikuono sopii täydellisesti Luomuksen veistosten sarjaan ja erityisesti kasvihuonemiljööseen”, kertoo Luonnontieteellisen keskusmuseon yleisötoiminnan yksikön johtaja Sanna Vuori. Samalla veistos sai tiimiltä uuden nimen Reino.

Kuivan metsän huone

Kaisaniemen kasvihuoneiden kuivan metsän huoneessa on Afrikan vähäsateisten tai kausikuivien metsien kasveja. ”Kun nyt näen sarvikuonon neljän vuoden jälkeen tässä ympäristössä, se on isompi kuin muistinkaan”, Eliya jatkaa.

Teoksillaan taiteilija haluaa tuoda ihmisille iloa, mutta myös kiinnittää huomiota ympäristönsuojeluun. Kesällä kuvanveistäjän töihin voi tutustua Luonnontieteellisen museon ja Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan lisäksi Wiurilan kesän 10-vuotisjuhlavuoden näyttelyssä 17.6.-27.8.2023 Wiurilan kartanossa Halikossa.

Eliya Zweygberg kotisivu

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha
Kaisaniemenranta 2, Helsinki
Kasvihuoneet ovat avoinna ti–su
Sisäänpääsy kasvihuoneisiin 12/10/8/6 €
Ulkopuutarha on avoinna päivittäin klo 9–20
Lisätiedot

Avainsanat: 

UutisetYleistäKasvitieteellinen puutarhaKaisaniemen puutarha