LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Teuvo Suomisen VAIKUTTAVAT KUVAT

27.10.2022
Luomus

Näyttely on avoinna Luonnontieteellisen museon PopUp-parvella 10.11.2022 - 15.1.2023. Teuvo Suomisen VAIKUTTAVAT KUVAT -näyttely kertoo luonnonsuojelun vaiheista Suomessa ja maailmalla 1950-luvulta tähän päivään.

Luomus_Voikukka_Teuvo Suominen

Luonnontieteellisen museon näyttelyssä kokoonnutaan leiritulille ja tiiraillaan soputeltan aukoista ja mikroskoopin linssin läpi eliömaailmaa kemistibiologin silmin.

FM toimittaja, valo- ja elokuvaaja Teuvo Suominen s 071137 on kuudenkymmenen vuoden ajan suojellut ja pelastanut luontokappaleita ja elinympäristöjä kameroidensa ja terävän kynänsä avulla.

Luomus_Teuvo skootterilla_Teuvo Suominen

Kotihiiriä Teuvo kuvasi kotonaan 13-vuotiaasta lähtien omatekoisilla laitteilla kunnes hiiret valloittivat keittiön. Kuvaaja kokeili valaistusoloja, opetteli tekniikkaa ja kehitti itse myös värikuvia.

Luomus_nuori Teuvo_Teuvo Suominen

Luontokuvaajan uransa Teuvo aloitti ylioppilaskesänään ”sivistyneen kapinallisen”, tulevan ympäristönsuojelun professorin tutkimusapulaisena Bromarvissa. Syntyi kolmesataa kuvaa viheliäisen pienistä tai muuten mahdottomista elukoista Pekka Nuortevan kirjaan SUOMEN ELÄINKUVASTO Matelijat Sammakkoeläimet Kalat Selkärangattomat.

Yksisoluisten kuvaus merenrannoilla, ojien pohjissa ja jätevesien puhdistuslaitoksilla oli biologian ja kemian opiskelijalle kuin terapiaa. ”Mieli herkistyi. Masennus, jota opiskeluaikana podin, ikäänkuin liukeni pois kun kehitin näitä kuvia.”
Luomus_jokin solukuva_Teuvo Suominen

Teuvo siirtyi viettämään piilokojuelämää ja tallensi katoamisuhan alla olevia petolintuja kirjaksi asti. Lintujen rengastajat, erityisesti Pentti Linkola, havaitsivat selviä mutta myös selittämättömiä pesätuhoja. Ilmestyessään vuonna 1967 LINTUJEMME KATOAVA AATELI järkytti nuoria luonnon harrastajia. Teuvon teosjärkäle herätti yhteiskunnankin mitassa: kuolevatko linnut ihmisten käden kautta suoraan vai välillisesti. Ympäristömyrkyt ja ihmisen toiminnan vaikutus elinympäristön köyhtymiseen olivat jo nousseet tarkkailun kohteiksi Rachel Carsonin kirjan ”Silent spring” ilmestyttyä 1962.

Luomus_maakotkan poikaset_Teuvo Suominen

Teuvon kuvia ja kirjoituksia alettiin julkaista ”lajinsa ensimmäisinä” yleisaikakauslehdissä kaikelle kansalle. Suomen Luonto -lehden toimittajana 70 -luvulta alkaen Teuvo herätteli huomaamaan kevätkynsimöiden ohella teollisuuden ja kuluttamisen vaikutuksia ja nosti esiin luonnon suojelun keinoarsenaalia. Kuvat vaikuttivat myös oppikirjojen kautta seuraavien sukupolvien asenteisiin.

Luomus_aikuinen Teuvo_Teuvo Suominen

Näyttely Teuvo Suomisen VAIKUTTAVAT KUVAT kertoo luonnonsuojelun vaiheista Suomessa ja maailmalla 1950-luvulta tähän päivään. Miten on käynyt petolinnuille? Saavatko suurpedot elämisen oikeuden? Kaatuvatko ikimetsät sijoilleen? Virtaavatko vedet? Onko luontokappaleilla, yhtenä myös ihmisellä, jalansijaa? Pysähtyykö luontokato?

Teuvo kuvasi myös kymmeniä luontoelokuvia. Näyttelyssä esiintyy Vikunja, jonka kuvaushetken ahdinko on viimeisten uutisten mukaan eilispäivää.

Luomus_Vikunjat_Teuvo Suominen

Näyttelytyöryhmä: Marjukka Kulmanen, tekstit ja Heikki Laurila, graafinen suunnittelu.

Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto, Suomen Luonnonsuojelun Säätiö ja Finnfoto tukevat näyttelyä apurahoin.

Suomen valokuvataiteen museolle luovutetuista Teuvo Suomisen kuvista syntyi näyttely Suomen Kulttuurirahaston Teuvo Suomiselle myöntämän Eminentia -apurahan alullepanemana.

Luonnontieteellinen museo
Pohjoinen Rautatiekatu 13, Helsinki
Näyttely on avoinna museon aukioloaikoina
Sisäänpääsy 17/14/8 € tai museokortilla

Katso lisätiedot

 

Avainsanat: 

UutisetSuomen luontoLuonnontieteellinen museoLuonnon seurantaEläintiedeKasvi- ja sienitiede