Kaisaniemen puustolle tehdään hoitoleikkauksia
Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa on marraskuun aikana harvennettu puiden oksistoa sekä poistettu kaikkein huonokuntoisimpia puuvanhuksia. Tärkeistä kasveista otetaan lisäysmateriaalia ennen kaatoa.
Hoitoleikkaukset perustuvat arboristi, hortonomi Teppo Suorannan tekemään kuntokartoitukseen, jossa Kaisaniemen puutarhan puusto on käyty huolella läpi. Lopullinen leikkaustarve on arvioitu yhdessä puutarhan henkilökunnan kanssa.
Huonoon kuntoon päässeet puuvanhukset ovat hoidon tarpeessa. Osassa puista on runsaasti lahoa ainesta tai sienitauteja, jotka haittaavat puun hyvinvointia. Kuivat ja lahot oksat ovat luonnollisesti myös vaarallisia.
- Yleisökohteena toimivan puutarhan turvallisuudesta on välttämätöntä huolehtia, ylipuutarhurina toimiva Merja Pulkkinen toteaa.
Puutarhan puiden latvat kaipaavat nekin leikkausta. Latvuksia pyritään oikaisemaan leikkauksella, jotta ne levittäytyvät mahdollisimman tasapainoisesti. Kukin kasvi vaatii oman tilansa, joten liian tiheitä oksistoja on myös harvennettava.
- Maisemallisuuteen on kiinnitettävä huomiota, eikä puutarhan ole tarkoitus metsittyä, Pulkkinen täsmentää.
Korkealla nosturin korissa kiikkuvat Tuomas Suoranta ja Teemu Mäkinen tekevät huolellista jälkeä. Sahan käyttö on myös esteettistä taiturointia: taitavalla työllä voidaan saada yllättävän luonnollisen näköinen lopputulos.
Tähän mennessä kokonaisia puita on kaadettu yhteensä yhdeksän. Kaadettaviksi puiksi katsotaan sellaiset yksilöt, joiden kunto on niin huono, että ne ovat vaarallisia. Kaadettuja puiden joukossa on ollut kaksi puistolehmusta, metsävaahtera, hopea- ja keltasalava, kuusi, haapa ja ruotsinpihlaja.
Arvokasveja ei hävitetä
Kaadettujen puiden mukana ei ole kadonnut tieteellisesti merkittävää omaisuutta, vaan kyseessä on varsin yleiset puulajit. Jos tieteellisesti arvokas, huonokuntoinen puu joudutaan poistamaan, siitä otetaan aina lisäysmateriaalia. Näin taataan arvokasvien säilyminen puutarhassa myös jatkossa.
Puiden leikkuut on huomattu myös Kaisaniemen naapurustossa. Uteluita on tullut esimerkiksi suuren puistolehmuksen kohtalosta.
- Suurikokoisen ja keskeisellä paikalla sijaitsevan puun häviäminen huomataan herkästi, mutta toisaalta leikkuutyöhön on suhtauduttu ymmärtäväisesti. Ihmiset ovat nähneet omin silmin leikattujen puiden jäännökset, runkojen huonon kunnon ja lahon aineksen, Pulkkinen kertoo.
Kaisaniemen puutarhan puiden hoitoleikkaukset ovat hyvällä mallilla. Isoimmat puunkaadot on nyt tehty ja jäljellä on enää puiden oksiston siistimistä. Työn on arvioitu jatkuvan joulukuun alkupuolelle. Puutarhatiimi on hoidellut kuivien oksien ja rungonkappaleiden poiskuljetusta.
Lisätietoa:
puutarhuri Merja Pulkkinen, p. 050-5762728, Merja.L.Pulkkinen@helsinki.fi
Luonnontieteellinen keskusmuseo