LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Kutsu tiedotusvälineille: Tervetuloa päivämatkalle Afrikkaan

10.5.2011

Tervetuloa tutustumaan Luonnontieteellisen museon näyttelyuutuuteen Afrikan aarteita – tutkimus ja keräysmatkoja Afrikkaan keskiviikkona 18. toukokuuta alkaen klo 11. Ilmoitattehan ystävällisesti saapumisestanne.

Afrikan aarteita – tutkimus ja keräysmatkoja Afrikkaan on karhean kiehtova kertomus, joka tarjoilee kolme otosta ajankohtaisesta maanosasta: näyttelyn rakentamisen, tieteen ja taiteen näkökulman.

Afrikan aarteita kertoo siitä, miten pala Namibiaa pakattiin kahteen konttiin ja siirrettiin Suomeen. Afrikan aarteita esittelee myös taiteilija Seppo Polameren ikuistamia hetkiä keräysmatkalta ja näyttää, miten luonnoltaan käsittämättömän monimuotoinen manner on hurmannut myös Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat.

Keräysmatkalla Afrikassa

Pariviikkoinen keräysmatka kesällä 2009 tuotti kuivuneita puunrunkoja, piikikkäitä akaasioita ja lähes yhtä piikikästä heinää ja aitoa afrikkalaista jokihiekkaa Otjandauen pensassavannia halkovista kuivista joenuomista. Hiekkaa, jota lapioitiin paahtavassa helteessä talteen yhteensä 117 säkkiä. Lisäksi mukaan tarttui pieniä yksityiskohtia, joita luonto on viskellyt sinne tänne, mutta jotka täytyy tarkoin asetella dioraamaan eli luontokokonaisuuteen. Yksityiskohdista suurinta ihmetystä herätti paikallisissa kuitenkin retkeläisten kiinnostus eläinten jätöksiin, jotka otettiin huolella talteen. Norsuajelulla autokuski ei ollut uskoa korviaan, kun joukkio pyysi häntä pysähtymään sopivan läjän luo…

Tutkimusmatkalla Afrikassa

Geologi Arto Luttisen tutkimus on kuin suoraan Indiana Jones -elokuvasta; hän on jo useita vuosia kulkenut kadonneen kiven jäljillä Mosambikissa. Mahtavat ruokasieniapajat ja puiden käävät houkuttelevat puolestaan Marja Härköstä ja Tuomo Niemelää itäisen Afrikan metsäsavanneille Tansaniaan ja Mosambikiin. Kasvitieteilijä Leo Junikka on menettänyt sydämensä Tansanian Usambaran vehreille ja kosteille vuoristosademetsille ja on niissä kuin kotonaan. Hyönteistieteilijä Olof Biströmin mieltä kiehtovat Afrikan mantereen sukeltajakuoriaiset ja Hans Silfverberg on kartuttanut museon kokoelmia ja tietämystä itäisen Afrikan lehtikuoriaisista.

Kansallistaiteilijan gaselli ja muita herkullisia yksityiskohtia

Taiteilija Akseli Gallén-Kallela teki perheensä kanssa metsästysmatkan Keniaan 1900-luvun alussa. Suurimman osan metsästyssaaliistaan Gallén-Kallela lahjoitti Helsingin yliopistolle. Kansallistaiteilijan muassaan tuomat eläimet ovat päässeet tällä kertaa esille Luonnontieteellisen museon uuteen näyttelyyn. Niiden rinnalla on myös konservaattori Eirik Granqvistin Botswanan matkaltaan 1973 tuomia eläimiä – kuten paraatipaikalla seisova kirahvi – sekä kuvaesittely C.T. Erikssonista, joka toimi "Helsingin yliopiston suurriistanmetsästäjänä” Belgian Kongossa vuoden 1906 tienoolla.

Oman kiehtovan lisänsä näyttelyyn tuovat niin ikään kertomus ambokansojen parissa toimineen lähetyssaarnaaja Martti Rautasen kasvien keruusta kuin aivan uuden Helsingin yliopiston Kenian Taitavuorten tutkimusaseman esittely.

Afrikan aarteita – tutkimus ja keräysmatkoja Afrikkaan sijaitsee Luonnontieteellisen museon ensimmäisen kerroksen vaihtuvien näyttelyiden salissa.

Näyttely avataan yleisölle torstaina 19.5. klo 9.00. Näyttelynrakentamista voi seurata myös Luonnontieteellisen keskusmuseon Monimuotoisuutta tutkimassa -blogista: http://blogs.helsinki.fi/luonnontieteellinenmuseo/

Luonnontieteellinen museo

Pohjoinen Rautatiekatu 13, Helsinki
Avoinna ti–ke 9–16, to 9–18, pe 9–16, la–su 10–16, ma suljettu. Pääsymaksut 6/3/0 euroa, torstaisin klo 16–18 vapaa pääsy. HUOM. toukokuussa luokkaretkiaikaan museo on avoinna myös maanantaisin klo 9–16.

Luonnontieteellinen museo www.luomus.fi/museo
Luonnontieteellinen museo Facebookissa: www.facebook.com/luonnontieteellinenmuseo

Luonnontieteellinen keskusmuseo
Luonnontieteellinen keskusmuseo www.luomus.fi

Lisätietoja:

Tiedottaja Laura Hiisivuori
laura.hiisivuori @ helsinki.fi
p. 09 191 28804 (kännykkä)

Avainsanat: 

Luonnontieteellinen museo