LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Mehiläishaukka Annika teki historiaa

22.11.2011

Kesällä 2011 lähetinrepun selkäänsä saanut mehiläishaukka on asettunut talvehtimaan Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan kauemmaksi kuin yksikään sen tunnettu lajitoveri tähän mennessä.

Annikaksi nimetty naaras on osa suomalaisten mehiläishaukkojen seurantaprojektia. Kesällä 2011 käynnistynyt kymmenen suomalaisen mehiläishaukan satelliittiseuranta on jo tuottanut mielenkiintoista uutta tietoa näiden huonosti tunnettujen petolintujen elämästä. Erityisen kiinnostavaksi on osoittautunut juuri Annika. Se lensi lähes 9 000 kilometriä kotiseuduiltaan Pirkanmaan Hämeenkyröstä ja asettui talvehtimaan Kongon Demokraattisen Tasavallan eteläosiin vain 150 kilometrin päähän Angolan rajasta.

Mehiläishaukkojen, kuten muidenkin lintujen muuttokäyttäytymistä on seurattu rengastusaineistojen avulla lähes sata vuotta. Vasta satelliittiseuranta kuitenkin paljasti, kuinka kaukana kotoa suomalaiset mehiläishaukat voivat talvehtia.

Nuoret linnut viettävät vaarallista talvilomaa

Mehiläishaukkojen syysmuuton hiljennyttyä lokakuussa paljastui myös, että saman pesän asukit talvehtivat pääsääntöisesti varsin kaukana toisistaan. Kaikki emolinnut ovat asettuneet talvehtimaan turvallisesti keskelle koskematonta sademetsää päiväntasaajan molemmin puolin. Viime kesänä syntyneet poikaset viettävät kuitenkin talvilomaa vaarallisesti jopa tuhansien kilometrien päästä emoistaan Nigerian tiheästi asutuilla viljelytasangoilla, missä suojaa tarjoavaa metsää on enää vähän jäljellä.

Kaikki seurannassa mukana olleet haukat ovat kuitenkin toistaiseksi elossa ja niiden liikkeitä voi seurata Luonnontieteellisen keskusmuseon verkkosivuilla. Seuranta toteutetaan Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon ja Ammattikorkeakoulu Novian yhteisprojektina.

Mehiläishaukkaprojekti: www.luomus.fi/elaintiede/mehilaishaukat
Luonnontieteellinen keskusmuseo: www.luomus.fi
Ammattikorkeakoulu Novia: www.novia.fi (på svenska)

Lisätietoa:

lehtori Patrik Byholm, p. 050-3466865, patrik.byholm @ novia.fi
Ammattikorkeakoulu Novia

yli-intendentti Jari Valkama, p. 050-5820572, jari.valkama @ helsinki.fi
Luonnontieteellinen keskusmuseo


Satelliittilähettimen lisäksi Annikalle kiinnitettiin myös lukurengas (kuva: Annika Rossi)

Avainsanat: 

Tiedeuutiset