LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Konservointi ammattina ja koulutus

Kuva: Luomus / Ari PuolakoskiLuonnontieteellisen alan konservoinnin ammattilaisina työskentelee Suomessa nykyään noin 30 henkilöä. He työskentelevät  luonnontieteellisten museoiden tehtävissä, kuten näyttelyjen ja tieteellisten kokoelmien suunnittelussa, rakentamisessa, ja uusimisessa sekä ylläpidossa. Osa toimii yksityisinä ammatinharjoittajina, joiden pääasiallisia asiakkaita ovat metsästäjät ja vapaa-ajan kalastajat. Tämän vuoksi konservaattorilla tulee olla myös hyvät asiakaspalvelutaidot. Lisäksi alalla on koko joukko harrastajia; Suomen Eläintentäyttäjät-yhdistyksessä on noin 130 jäsentä.

Työssään konservaattorit joutuvat käsittelemään monenlaista luonnontieteellistä materiaalia, joten ammattia harjoittavalla pitää olla hyvät pohjatiedot eläin- ja kasvitieteestä. Lisäksi hänen tulee pystyä hyödyntämään anatomisia valoksia, valokuvia, kirjallisuutta, luontovideoita sekä muuta oheismateriaalia.

Valmiit työt ovat usein verrattavissa uniikkitaiteeseen, joten luonnontieteellisen alan konservoinnin ammattilaiselta odotetaan taiteellista lahjakkuutta, mittasuhteiden tajua ja värisilmää, mutta myös teknistä kykyä käyttää työssään eri materiaaleja ja aineita.

Pääosa työskentelystä tapahtuu sisätiloissa, mutta alustavat konservointityöt joudutaan toisinaan tekemään vaihtelevissa maasto-oloissa. Ammattitaitoinen konservoija pystyy osallistumaan itsenäisesti konservointityön eri vaiheisiin kuten näyttelyiden suunnitteluun ja toteuttamiseen sekä kokoelmien ja näytteiden kartuttamiseen ja ylläpitoon.

Eläintentäyttökilpailut

Kuva: LuomusEläintentäyttökilpailuja on järjestetty eri puolilla maailmaa 1980-luvulta lähtien. Suomessa kilpailuja on järjestetty Riihimäellä joka toinen vuosi pidettävien Erämessujen yhteydessä jo aivan alkuvuosista saakka. Nordens Präparat -nimellä kulkeneet kisat ovat olleet avoinna myös ulkomaalaisille.

Vuonna 1998 Erämessujen yhteydessä pidettiin kautta aikojen kolmannet Euroopan mestaruuskilpailut. Suomalaiset menestyivät kisoissa erinomaisesti valloittaen sekä Best Allround Taxidermist että Best of Show -tittelit. Silloiset konservaattorioppilaat ottivat myös osaa kisoihin ja menestyivät niin ikään hyvin. Tuomisina oli useita 1-laatuluokkasijoituksia sekä kruununa Jani Peuran Best of Show -voitto.

Nykyisin maailmanmestaruuskisat on pidetty vuorovuosina Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Taso kilpailuissa on kohonnut erittäin korkeaksi ja voittavien töiden tekijöiden on pitänyt panostaa aina vain enemmän aikaa pienenpienten yksityiskohtien, kuten korvakäytävien, sierainten sisäosien jne. viimeistelyyn, jotta tuomarit saisivat kilpailijoiden työt jonkinlaiseen paremmuusjärjestykseen.

Vuonna 2015 järjestettiin toistamiseen EM-kisat Suomen Oulussa, jolloin ylikonservaattori Ari Puolakoski voitti luolaleijonarekonstruktiollaan arvostetun Award of Excellence-sarjan.

Luonnontieteellisen alan konservoinnin tutkinto

Luonnontieteellisen keskusmuseon konservointipaja järjestää oppisopimuskoulutusta, joka kestää 2-3 vuotta. Koulutettavat osallistuvat konservointipajan työhön ja ovat mukana näyttelyiden rakentamisessa. Koulutus johtaa ammattitutkintoon, ja se toteutetaan yhteistyössä Helsingin maalariammattikoulun kanssa.

Sivun vastuuhenkilö: 
Ari Puolakoski
13.1.2021