LUOMUS

Luonnontieteellinen keskusmuseo

Tiedotearkisto - 2010

Metsätontun mietteisiin pääsee tutustumaan myös joulun välipäivinä 28.–30.12. klo 10–12. Kaikki lapset ja lapsenmieliset ovat tervetulleita tutustumaan metsän eläinten moniin keinoihin selviytyä paukkupakkasista! Eläinten talvi 1.12.2010–9.1.2011

Avainsanat: 

Luonnontieteellinen museo

Miksi laji vaihtaa pesimäpaikkaa ja mitä hyötyä paikan vaihdosta on? Näihin yksinkertaisiin kysymyksiin etsittiin vastauksia Hangon Tvärminnen haahkojen parista. Tutkimuksen tulokset julkaistiin vastikään Oecologia-tiedelehdessä.

Avainsanat: 

Luonnontieteellinen museoTiedeuutiset

Lokakuussa 2010 löytyi Järvenpäästä outo eläin, joka sittemmin tunnistettiin Luonnontieteellisessä keskusmuseossa kiinanrunkojääräksi (Anoplophora glabripennis).

Avainsanat: 

Tiedeuutiset

Kardemummasta kaneliin 8.12.2010–9.1.2011 Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha Unioninkatu 44, Helsinki

Avainsanat: 

Kasvitieteellinen puutarha

Eläinten talvi 1.12.2010–9.1.2011 Luonnontieteellinen museo Pohjoinen Rautatiekatu 13, Helsinki

Avainsanat: 

Kasvitieteellinen puutarhaLuonnontieteellinen museo

Jukka-sääksi on vihdoin päässyt talvehtimisalueelleen Kameruniin, vaikka matkaa taittui lähes 3000 kilometriä ylimääräistä. Jukan syysmuutto Pälkäneeltä oli tänä vuonna dramaattisempi ja rasittavampi kuin vuotta aikaisemmin.

Avainsanat: 

Tiedeuutiset

Suomessa pesäpoikasena rengastettu merikihu löydettiin Etelä-Brasiliasta viime viikolla. Linnulle ehti kertyä lentomatkaa kotisijoiltaan yhteensä 12 042 kilometriä.

Avainsanat: 

Tiedeuutiset

Yleisöluento: Vieraskasvit Suomen luonnossa – koristus vai kauhistus, SYKEn vanhempi tutkija Terhi RyttäriPaikka: Luonnontieteellisen museon kahvilaAika: to 25.11. klo 18-19

Avainsanat: 

Kasvitieteellinen puutarhaLuonnontieteellinen museo

Suomen runsaimman päiväpetolinnun, varpushaukan, elinkierto on muuttunut ilmastonmuutoksen myötä. Tuoreen tutkimuksen mukaan lajin kevät- ja syysmuutto sekä pesinnän aloittaminen ovat aikaistuneet viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana.

Avainsanat: 

Tiedeuutiset

Ketkä lähtevät liikkeelle, kun maapallo kääntää kylkensä varjoon ja hämärä laskeutuu? Terästä aistisi ja selvitä ketkä yössä hiippailevat, kuka kikattaa savannilla tai viuhahtaa pään ylitse suomalaisen kesäyön vaaleudessa. Ketkä liikkuvat öisin?

Avainsanat: 

Luonnontieteellinen museo

Pages