Lapin satelliittisääkset
Sääksisäätiö on seurannut vuodesta 2001 alkaen Lapin sääksiä satelliittilähettimien avulla. Koska kaiken kaikkiaan tietomme Lapin sääksien muutosta ja talvehtimisesta ovat varsin hatarat, tutkimuksessa on keskitytty ennen kaikkea näiden ”maailman pohjoisimpien” sääksien seurantaan sääksien satelliittiseurannan yleistavoitteiden mukaisesti.
Lapin sääksien lähettimiä ovat rahoittaneet vuosien aikana Vattenfall Oy (2001–2006), joukko yksityisiä kansalaisia (2013–2014) ja Suomen kulttuurirahasto (2014–2016). Vuonna 2014 valittiin utsjokinen sääksikoiras Tero, sääksinaaras Seija ja niiden naaraspoikanen Agle edustamaan renkolaisen sääksiperheen ohella Suomea kansainvälisessä koululaisprojektissa World Osprey Week (WOW).
- Sääksiyksilöiden tiedot ja yksilöiden kartat
- Lapin sääksien liikkeet kartalla vuodesta 2013 alkaen (avaa kaikki Lapin sääkset yhdelle uudelle karttaikkunalle)
Lapin sääksien muuttoreitit 2013-
Sääksiyksilöt
Parhaillaan seurannassa olevat sääkset
Rami (2021-) kartta
Työryhmä Raimo Koskenkorva ja Matti Suopajärvi varusti Tornion pohjoisosissa pesivän kalasääskikoiraan Ecotonen aurinkopaneeli-satelliittilähettimellä 22.7.2021. Sääksi oli entuudestaan rengastamaton ja sille laitettiin normaalin metallirenkaan lisäksi keltainen lukurengas WAC. Kesän sääksikoiras vietti saalistaen pesän kahdelle poikaselle etupäässä siikaa Tornionjoen Matkakoskelta.
Rami-nimensä saaksi sai sääksirengastaja Raimo Koskenkorvan mukaan. Rami starttasi muutolle aamupäivällä 20.9.2021. Ramin lähetin hiljeni tuntemattomasta syystä sen pysähdyttyä kevätmuuttomatkallaan Kreetalle toukokuun lopulla 2022. Sitä ennen Rami oli päivittäin liikkeellä, joten ainakaan ilmiselvästä menehtymisestä ei ole kyse. Valmistajan mukaan toivoa on, että akku vielä heräisi, joten pidetään sormet ristissä.
Lähettimen on rahoittanut Tuuliwatti Oy ja yhteistyössä on ollut mukana FCG, Finnish Consulting Group.
Aiemmin seurannassa olleet sääkset
Olli (2020) kartta
Työryhmä Olli-Pekka Karlin & Matti Suopajärvi varusti Tornion pohjoisosissa pesivän kalasääskikoiraan Ecotonen aurinkopaneeli-satelliittilähettimellä. Sääksi oli alunperin rengastettu renkaalla M-53900 poikasena vuonna 2010 Tervolassa Matti Suopajärven toimesta 40 kilometrin päässä nykyiseltä pesältään. Sääkselle laitettiin aiemman metallirenkaan lisäksi keltainen lukurengas WFA. Sääksi sai seurantanimensä lähettimen asennuksessa mukanaolleen ja useita seurantalähettimiä petolinnuille asentaneen Olli-Pekka Karlinin mukaan. Lähettimen on rahoittanut Tuuliwatti Oy ja yhteistyössä on ollut mukana FCG, Finnish Consulting Group.
Olli-sääksen matka päättyi lopulta surullisesti Serbiaan. Se oli päässyt jo Kreikkaan, kun se jostain syystä kääntyi takaisin kohti pohjoista Makedonian läpi Serbiaan. Ollin kuolinsyystä oli sähköisku/lankaan törmääminen. Matkaa Olli ehti taittaa 4613 km ja matkaa lähtöpaikasta löytöpaikkaan linnuntietä 2585km. Matkapäiviä kertyi yhteensä 59, joista Olli kalasteli 20 vuorokautta Ukrainassa.
Seija (2014-2017) kartta
Kansainväliseen koululaisprojektiin kuuluva utsjokinen Seija-sääksinaaras sai kutsumanimensä sääksiprojektissa pitkään mukana olleen Tero Niskasen Seija-puolison mukaan. Sääksisäätiön työryhmä Harri Koskinen, Tero Niskanen, Joona Koskinen ja Atte Laaka asensi Seija-sääkselle aurinkopaneelilla toimivan Microwaven 30 gramman GSM/GPS lähetimen 26.7.2014. Seija oli renkaaton ja taustatiedoiltaan tuntematon. Seijan paino oli rengastettaessa 1 630 g ja sille asennettiin metallirengas M-49000 ja keltainen lukurengas Z0.
Seijasta ei ole saatu uusia paikannuksia 21.4.2017 jälkeen, jolloin Seija tai Seijan lähetin kohtasi matkansa pään Unkarissa.
Tero (2014-2016) kartta
Kansainväliseen koululaisprojektiin kuuluva utsjokinen koirassääksi Tero sai kutsumanimensä sääksiprojektissa toimivan Tero Niskasen mukaan. Sääksisäätiön työryhmä Harri Koskinen, Tero Niskanen, Joona Koskinen ja Atte Laaka asensi aurinkopaneelilla toimiva Microwaven 30 gramman GSM/GPS lähettimen Terolle 26.7.2014. Tero oli renkaaton ja taustatiedoiltaan tuntematon. Tero painoi 1 480 g ja sai viralliseksi nimekseen M-66544 ja kaukotunnisteekseen punaisen lukurenkaan, jossa tunnus X0.
Agle (2014) kartta
Sääksisäätiön työryhmä Harri Koskinen, Tero Niskanen, Ilmari Häkkinen ja Seppo Vepsä asensi kansainväliseen koululaisprojektiin kuuluvalle utsjokiselle Agle-sääkselle aurinkopaneelilla toimivan Microwaven 30 gramman GSM/GPS lähettimen 29.8.2014, jolloin Agle oli jo lentokykyinen. Agle painoi lähettimen kiinnityshetkellä 1 710 g ja sen renkaat ovat M-66540 ja keltainen AM. Poikueeseen kuului myös toinen poikanen.
Heikki (2013-2014) kartta
Kesällä 2013 tarjoutui tilaisuus jatkaa Lapin sääksien satelliittiseurantaa, kun joukko yksityisiä kansalaisia ilmoitti edustajansa, professori Heikki Kainulaisen välityksellä lahjoittavansa varat yhden satelliittilähettimen ostoon ja kertyvän tiedon vastaanottamiseen. Lahjoittajien toivomuksena oli, että lähetin asennetaan Muonion seudulla pesivälle sääkselle. Työryhmä Juhani Koivu, Harri Koskinen, Tero Niskanen, Harri Salo ja Muonion sääksiprojektin puuhamies professori Heikki Kainulainen onnistui lievien vastoinkäymisten jälkeen 29.7.2013 pyydystämään Muonion ja Kittilän rajan tuntumasta sääksikoiraan, jolle satelliittilähetin kiinnitettiin. Koska kyseisen pesän 1 390 g painava koiras oli rengastamaton, sen vasempaan nilkkaan kiinnitettiin alumiinirengas M-48983 ja oikeaan nilkkaan kaukotunnistuksen helpottamiseksi punainen muovirengas, johon on kaiverrettu valkea tunnus X1. Koiraan käyttönimeksi annettiin ”Heikki”. Myös pesän naaras pyydystettiin ja rengastettiin alumiinirenkaalla M-48984 ja keltaisella muovirenkaalla Z5. Pesässä oli kaksi poikasta.
Satelliittisääkset 2001-2006
Tietoja Annikin, Harrin, Lassen, Lean ja Marjaanan satelliittiseurannoista julkaistaan myöhemmin.